Natriumbenzoaat is een hulpstof die tegenwoordig veelvuldig wordt toegepast. Het witte poeder wordt gebruikt als conserveermiddel tegen gisten, schimmels en bacteriën door de groei ervan tegen te gaan in producten zoals sauzen, jam en sappen.
Natriumbenzoaat gebruiken
Je gebruikt natriumbenzoaat bij licht zure tot neutrale producten met een maximale pH-waarde van 5. Per kilogram aan voedingsmiddelen voeg je 0,5 tot 1 gram toe. Het is niet zinvol om dit additief toe te passen op voedingsmiddelen met een hogere pH-waarde. De hulpstof is namelijk alleen effectief in een zure omgeving.
Natriumbenzoaat is veel beter dan benzoëzuur in staat om in water op te lossen. Het is een van de fysische eigenschappen die hem het meest kenmerken. Alhoewel de hulpstof iets minder sterk conserveert dan benzoëzuur, kun je hiervoor compenseren door ofwel wat meer te gebruiken, ofwel de pH te verlagen door een zuur aan je product toe te voegen. Het dient niet in al te hoge concentraties te worden toegevoegd, omdat het een enigszins zoete, bittere smaak heeft die de smaak van jouw voedingsmiddel sterk kan veranderen.
Niet combineren met Vitamine C poeder
Uit onderzoeken is gebleken dat je natriumbenzoaat niet met vitamine C moet combineren omdat er dan een schadelijke stof (benzeen) kan ontstaan. Combineer natriumbenzonaat dan ook nooit met hulpstoffen op basis van vitamine C, zoals ascorbinezuur en natrium ascorbaat.
Toepassen van natriumbenzoaat E211
Als conserveermiddel in een groot aantal zure of licht zure producten zoals een saus, jam of sap.
Bijwerkingen van natriumbenzoaat
Bij de gebruikte concentraties zijn geen bijwerkingen te verwachten. Als je niet boven de aanbevolen hoeveelheid van 5mg per kg lichaamsgewicht per dag komt zal er ook niets aan de hand zijn. Benzoëzuur kan bij een kleine groep mensen histamine vrijmaken en daardoor pseudo-allergische reacties veroorzaken.
Ingrediënten: conserveermiddel (E211)
Natrium Benzoaat E211
- Merk: VOC Kruiden
- Productcode: Natrium Benzoaat E211
- Beschikbaar: Op voorraad